Zmena je život – časť siedma

Ukáž a pomenuj

Najväčšou výzvou pre všetkých, ktorí chcú zmeniť svoje návyky je to, že si musia neustále uvedomovať, čo robia. Preto môžme takmer všetky svoje nezdary pripísať nedostatočnej pozornosti, nedostatočnému sebauvedomovaniu.

Systém ukazovania a pomenovania je veľmi dobrým nástrojom na znižovanie množstva chýb. Vďaka tomuto postupu sa z návyku, ktorý vôbec neregistrujeme, pretože je automatický, môže stať plne vedomé správanie. Absolútným príkladom je to, čo robí množstvo ľudí, keď odchádza z domu: ,,Kľúče, mobil, peňaženka – mám.“

Pri tomto systéme nám veľmi pomáha tzv. Prehľad návykov, pri ktorom si môžte spísať svoje každodenné návyky a každý označiť ako „dobrý“, „zlý“ alebo „neutrálny“. S tým, že označenie priradíte podľa toho, aké máte ciele.

  • zobudím sa (neutrálny)
  • vypnem budík (neutrálny)
  • umyjem si zuby (neutrálny)
  • oblečiem sa (neutrálny)
  • usteliem si posteľ (dobrý)
  • uvarím si kávu (dobrý)
  • napijem sa vody (dobrý)
  • dám si cukor do kávy (zlý)
  • zapálim si (zlý)

Ak napríklad chce človek schudnúť, tak cukor do kávy asi nebude to pravé. Ak chce niekto prestať fajčiť, tak cigareta asi tiež nebude dobrý nápad…


Pravdou však je, že označenie ako dobrý a zlý návyk je trochu zavádzajúce. Existujú vlastne len účinné návyky. Účinné, pri riešení problému. Pozerajte sa na účinnosť z dlhodobého hľadiska. To, že si zapálite cigaretu Vám síce „pomôže“ so stresom na chvíľu, no z dlhodobého hľadiska nie. Ak tápete, pri hodnotení návykov s môžte položiť otázku: ,,Pomôže mi tento návyk pri dosiahnutí toho, čo chcem?“ ,,Pomôže mi tento návyk aby som sa stal tým, kým chcem byť?“ Uprednostňujte návyky, ktoré posilňujú Vašu novú identitu.

Dôležité je, aby ste sa nesúdili, nekritizovali a nezhadzovali, pri hodnotení svojich návykov. Dokonca sa ani nemusíte chváliť. Len pozorujte to, čo robíte a uvedomujte si to.

Ak každé ráno zjete dva chleby s maslom a lekvárom, tak si to priznajte takým spôsobom, ako keby ste sa pozastavili nad úplne cudzím človekom. „Zaujímavé, že to robí, keď chce schudnúť…“

Vaším prvým krokom k tomu aby ste „zlé“ návyky zmenili, bude to, že si ich začnete uvedomovať. Metóda ukazovania a pomenovania je výborným pomocníkom. Jednoducho len nahlas povedzte čo idete urobiť a aký to bude mať výsledok. Pokiaľ je Vaším cieľom schudnúť, byť štíhly a už máte v ruke tretí keksík, tak si povedzte: ,,No, idem zjesť ďalší keksík. Ak ho zjem, priberiem, ublížim svojmu zdraviu a budem ďalej od svojho cieľa.“

Akonáhle niečo vyslovíte nahlas, má to úplne iný rozmer ako keď si to len myslíte. Dostane to vážnosť a reálnosť. Inak len bezmyšlienkovite padnete k starým zvykom. Ak si poviete: ,,Zajtra musím ísť na úrad.“, je väčšia šanca, že tam pôjdete.

Zmena správania sa začína vždy uvedomením. Ukazovanie a pomenovávanie zvyšuje uvedomenie si zautomatizovaného návyku tým, že naň verbálne UKÁŽETE a POMENUJETE HO.


 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *