Zadržiavanie vody v tele

Včera som mala rozhovor s klientkou, ktorá bola dosť demotivovaná svojou hmotnosťou. Na váhu je schopná postaviť sa každé ráno a s nechuťou konštatovať, že (zase) nič.

Trápi Ťa podobný problém? Môže to súvisieť so zadržiavaním vody v tele, ktorý väčšinou trápi ženy, ale nevyhýba sa ani mužom. 

Ak nemáš nejaké závažné ochorenie, poruchu lymfatického systému, prípadne neužívaš lieky, ktoré spôsobujú tento problém, čo môžeš urobiť?

Ja tomu hovorím – bod 0. Zhodnoť z čoho vychádzaš, teda začiatok – 0.


Máš v strave obsiahnuté všetky makroživiny ?

Prehodnoť svoje stravovanie, venuj pozornosť tomu čo ješ. Nevynechávaj ani jednu zložku makroživín. Jedz kvalitné bielkoviny, komplexné sacharidy, zdravé tuky v primeranom množstve a určite nezabúdaj na vlákninu. Zabudni na jednoduché cukry, spracované tuky a polotovary.

 

Máš dostatok vitamínov a minerálov? 

Poznáš sodík? Je to minerál, ktorý regulujue acidobázickú rovnováhu v našom tele, čiže pomer kyslých a zásaditých zložiek a okrem množstva ďalších úloh sa podieľa aj na regulácii krvného tlaku. Sodík je pre naše telo nevyhnutný, no jeho zvýšený príjem vedie k spomínanému zadržiavaniu vody, opuchom končatín alebo aj k zvýšenému krvnému tlaku.

Za deň by sme nemali prekročiť príjem sodíka nad 5 gramov, čo zodpovedá jednej čajovej lyžičke. Myslíš si, že solíš málo? Zamyslel si sa nad tým čo ješ? Hotovou zásobárňou soli sú mäsové výrobky, spracované potraviny…

Sodíku máme v našej strave väčšinou dostatok, naopak draslík je minerál, ktorý býva často opomínaný. Draslík spolu so sodíkom reguluje množstvo tekutín v tele a podieľajú sa na správnej hydratácii buniek. Nedostatok draslíka môže viesť k vylučovaniu vápnika močom a to zvyšuje výskyt obličkových kameňov.

Dobrou správou je, že sodík ani draslík nie je potrebné dopĺňať suplementmi, pretože oba prvky vieme získať prostredníctvom stravy. O sodíku vieme, že je to vlastne soľ, ktorej máme v dnešnej dobe dostatok až nadbytok. Draslík nájdeme napríklad v banánoch, brokolici, fazuli, tuniaku, treske, hydine, orechoch, sóji… Skrátene v živej, zdravej, vyváženej strave.

Máš dostatočný pitný režim? 

Hoci to znie zvláštne, nedostatok tekutín môže spustiť úsporný režim a začať zadržiavať vodu. Zameraj sa na čistú vodu a bylinkové čaje, nesýtené minerálne vody. Vyhýbaj sa nárazovému pitiu väčšieho množstva. Mysli na to, že príjem tekutín je potrebný navýšiť hlavne pri športe a hlavne v teplých mesiacoch, kedy sa oveľa viac potíme a teda vylučujeme vodu. Pi dostatok tekutín a nadbytočnú vodu vylúčiš. 

Aj nadmerné užívanie alkoholu, či kávy môže byť problém. Káva dehydratuje organizmus a preto je celkom prospešné ak si po káve dopraješ pohár vody. 

Máš dostatok aktivity?

Pravidelný pohyb je nevyhnutný. Okrem pravidelného tréningu nezabúdaj na dennú pohybovú aktivitu. Každý krok sa počíta. Rozprúdiš si krvný obeh a lymfatický systém. Nedostatok pohybu veľmi výrazne ovplyvňuje zadržiavanie vody v tele a môžu to spozorovať predovšetkým ľudia so sedavým zamestnaním.

Hormóny

Najčastejším dôvodom zadržiavania vody v tele sú hormonálne výkyvy. Menštruácia a obdobie pred menštruáciou ale takisto tehotenstvo, kojenie či menopauza, sú obdobia kedy sa jednoducho nafúknutému bruchu, opuchnutým prsiam či končatinám nevyhneme. 

Ako spoznáš zadržiavanie vody v tele?

Ak chcetš vedieť či naozaj zadržiavaš vodu alebo sa len vyhováraš (alebo máš naozaj zdravotný problém!), môžeš skúsiť jednoduchý test: stlač si palcom chodidlo, členok alebo lýtko a udržuj v tomto mieste stály tlak. Ak sa ti na koži urobia také otlačky ako keď sa dlho kúpeš vo vani, tak áno, tvoje telo zadržiava vodu a môžeš to riešiť predošlými radami.

Samozrejme, test nie je úplne dostačujúci a ak ťa zadržiavanie vody, respektíve neznesiteľné opuchy trápia viac ako týždeň, treba ísť k doktorovi.

Vo všeobecnosti však platí:

  • uprav životosprávu
  • zníž príjem sodíka a zvýš príjem draslíka
  • jedz menej spracovaných potravín
  • pi viacej tekutín
  • hýb sa!!!

Ak si si zhodnotil svoj stav, prípadne prehodnotil a si ochotný urobiť nápravy v jednotlivých krokoch, zabudni na váhu a centimetre. Kľudne si vypíš všetky body a napíš si, čo môžeš a začneš robiť ináč. 

Dnes (zapíš si dátum), si vyber jeden druh oblečenia ktorý Ti je malý, napríklad nohavice. Obleč si ich, odfoť sa, zapíš si ako sa v nich cítiš. Každý mesiac, v rovnaký deň, si oblečieš toto oblečenie, odfotíš sa a zapíšeš si ako sa cítiš. U žien je to najlepšie po menštruácii.

Nemusíš sa vážiť, nemusíš sa merať, zmenu budeš vnímať a cítiť aj bez toho.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *