Zmena je život – časť deviata

Špecifický podnet pre Vašu návykovú skladačku

Pri skladaní návykov býva zvyčajne problémom to, že mnoho ľudí si zvolí nedostatočne konkrétny podnet.

Príklad: ,,Počas pauzy na obed budem päť minút robiť tvárovú gymnastiku.“ Podnetom v tejto chvíli je robiť 5 minút tvárovú gymnastiku. Znie to pomerne konkrétne. Problém nastáva vo chvíli, kedy si uvedomím, že: urobím ju pred obedom, po obede, kým si uvarím, kým mi jedlo donesú…?  Riešením je to, že si konkretizujem presný okamih: ,,Akonáhle vypnem počítač, kvôli obednej pauze, 5 minút budem robiť tvárovú gymnastiku.“

Ak si zvolíme návyky typu: viac cvičiť, viac čítať, lepšie sa stravovať… je to fajn, no nevieme kedy ich chceme robiť a neviem ani to, čo znamená „viac“ cvičiť. Vyjadrujte sa jasne: ,,Keď sa naraňajkujem, 10 minút venujem čítaniu.“ ,,Vždy, keď budem raňajkovať, zjem jedno jablko.“

Ide to o to, že akonáhle svoj návyk prepojíte s konkrétnym, jasne stanoveným časom, kedy ho urobíte a v „akom množstve“, rýchlejšie si uvedomíte, že je tá správna chvíľa ho urobiť.

Návyk musí byť očividný. Ak máte jasné miesto a čas, v podstate máte vyhraté. K tomu aby ste vytvorili svoj realizačný zámer potrebujete KONKRÉTNY ČAS (o toľkej a toľkej, vtedy a vtedy), MIESTO (v, na…) a SPRÁVANIE (budem,).

Skladanie návykov môžte tvoriť jednoducho tak, že nový návyk pripojíte k starému: Po tom ako (súčasný návyk), budem (nový návyk).


 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *