Zmena je život – časť ôsma

Nový návyk = nový začiatok

Konkrétny plán. To je tá správna cesta. Plánovaním si vytvoríte miesto a čas na nový návyk a máte omnoho väčšiu šancu na to, že ho naozaj urobíte. Mnoho z nás si skúša vytvárať návyky bez konkrétneho plánu. Bez toho aby sa nad tým zamysleli. ,,Budem jesť zdravšie.“, ,,Budem viac cvičiť.“ Len už nejako nedoplnia, kedy a kde to urobia, len sa spoliehajú na to, že si možno niekedy spomenú.

Ľuďom nechýba motivácia ale skôr jasná predstava. Niektorí z nás čakajú na správny čas celý život a možno by len stačilo, keby mali konkrétny plán.

Akonáhle príde chvíľa Vášho návyku, jednoducho sa nerozhodujte ale riaďte sa svojím určeným plánom:

  • O siedmej idem cvičiť do posilňovne.
  • 20 minút budem meditovať
  • Každé ráno o ôsmej budem tri minúty zhlboka dýchať.
  • O piatej si budem polhodinu čítať knihu.

Ak neviete kedy začať, skúste vždy prvý deň – v týždni, v mesiaci, roku… V takéto dni sa k činom viac odhodláme, pretože máme väčšiu nádej a keď je nádej je aj dôvod a motivácia.

Konkretizovanie svojich návykov, svojho plánu Vám pomôže to, čo chcete dosiahnuť aj vďaka tomu, že začnete odmietať činy, ktoré vám bránia v pokroku, lebo Vás vychyľujú z kurzu.

Najlepší spôsob ako si vytvoriť nový návyk je, že si pomenujete ten existujúci čo už máte a pridáte k tomu ďalší, nový. Nazýva sa to skladanie návykov.

  • Po tom ako docvičím (súčasný návyk), vypijem proteínový nápoj (nový návyk).
  • Keď si usteliem posteľ, dám si studenú sprchu.
  • O tretej idem behať, po behu si dám strečink.
  • Z práce idem domov (nie na drinka) a hneď sa prezlečiem do cvičebného oblečnia.

Ide o prirodzenú zotrvačnosť – jedno správanie vedie k ďalšiemu. V podstate sú to vždy rituály. Ak máte ráno rituál: umyjem si zuby, usteliem si, vypijem citrónovú vodu, uvarím čaj, dám si kávu, ponaťahujem sa…. A napríklad, večer chcete menej pozerať telku, tak si vložte návyk: umyjem si zuby, usteliem si, položím knihu na vankúš, vypijem citrónovú vodu atď.

Tajomstvo úspešnej návykovej skladačky je vhodný podnet, ktorý to celé odštartuje. Príkladom môže byť, že chcem 5 minút denne venovať strečingu. Najlepšie urobíte, keď si spíšete zoznam svojich akutálnych návykov, počnúc vstávaním až po uloženie sa do postele. Zoznam by mal obsahovať všetky návyky, ktoré robíte určite každý deň. Potom už jasne viete, kde môžte svoj nový návyk vložiť a venovať sa mu bez toho, aby ste museli zanedbávať svoje klasické návyky.

Ak budete presne vedieť, kedy je čas venovať sa novému návyku, nestane sa, že by ste ho odsúvali na úkor iných návykov, až by ste naň úplne zabudli.


 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *