Metóda zatvorených dverí alebo: Ako si v živote nastoliť poriadok?

Máš pocit, že Tvoje myšlienky sa prelínajú jedna cez druhú? Keď si v práci, myslíš na to, čo sa deje doma, čo treba doma, čo chceli deti, čo ešte musíš a nesmieš zabudnúť. Keď si doma, v hlave Ti ide kolotoč pracovných povinností. No a večer pred spaním to celé na Teba padá a jedna myšlienka predbieha druhú. Zhoršil sa Ti spánok, Tvoj deň je jeden veľký chaos a Ty nevieš čo skôr?

Daj si stopku a začni si určovať hranice. Vlastne nie sebe, ale svojim myšlienkam. Potrebuješ konkrétnym myšlienkam určiť teritórium – potrebuješ im vyhradiť priestor.

Použi na to metódu akýchsi “zatvorených dverí“. 

Odchádzaš z práce domov, a svoje myšlienky na prácu nechávaš za zatvorenými dvermi. Neberieš ich so sebou domov.

Odchádzaš z domu do práce? Myšlienky na to čo sa deje doma – čo potrebuješ uvariť, upratať a vybaviť v rámci domácnosti, zostane doma za zatvorenými dverami. 

Ak Ti náhodou niečo napadne a máš pocit, že to nesmieš zabudnúť, pokojne si tú informáciu, či myšlienku napíš na papier, alebo do svojho zošita, ktorý Ti bude veľmi dobre slúžiť práve na zaznamenávanie toho, čo Ti napadne v teritóriu, v ktorom sa práve nachádzaš – doma, v práci, vo fitku… . Alebo si svoje myšlienky a nápady nahraj, ale následne im už nevenuj pozornosť.

Je to jednoduché: podľa toho kde si, tomu venuješ svoju pozornosť na sto percent. Rovnako ako Ty máš svoje vyhradené „teritóriá“ – práca, domov, fitko, školenie, kurzy, kaderníčka…, tak by mali mať teritóriá aj Tvoje myšlienky. Takto dokážeš mať poriadok a zároveň byť veľmi produktívna.

Ak pracuješ z domu, určite si vyhraď priestor na prácu, prípadne si to časovo ohranič. Napríklad pracovať  začínaš od 8.00 – do tejto hodiny vôbec nezaťažuj seba, ani svoju myseľ žiadnymi myšlienkami na prácu a následne, od 8.00 sa Tvoja myseľ sústredí len na prácu, vôbec nerieši domácnosť, ani partnera, nič. Tomu sa budeš venovať v inom, na to určenom čase.

Keď si takto začneš “upratovať“ veľmi Ti to pomôže oddeliť a rozlišovať jednotlivé oblasti Tvojho života – prácu, rodinu, zábavu, šport a podobne. 

Ešte jedna rada. Hodinu pred spaním si zapíš všetko čo potrebuješ riešiť nasledujúci deň. Vymedz si účelovo tento čas práve na túto činnosť. Tvoja myseľ Ti dá všetko čo potrebuješ a potom, keď pôjdeš spať, bude pokojná. Ak si človek, ktorý sa potrebuje vracať k jednotlivým udalostiam dňa, začni si písať krátky denník, kde tieto svoje postrehy a myšlienky ku konkrétnym situáciám poznamenáš, potom už nebude dôvod sa k nim vracať vo svojej hlave.

Toto celé Ti pomôže venovať pozornosť tomu, čo práve robíš, byť v prítomnom okamihu a oddeľovať oblasti Tvojho života.  Začneš si uvedomovať čo robíš a na čo myslíš a cielene smerovať pozornosť tam kam chceš.

Zlepší sa Tvoj spánok, lebo nie, nie je riešenie zvýšiť dávky melatonínu, či začať brať niečo silnejšie. Potrebuješ upokojiť svoje myšlienky, dať im nejaký ten “řád“ , potrebuješ nájsť riešenie, uvedomovať si seba samého a svoje myšlienky. 

Tak, ako neschudneš šibnutím čarovného prútika, aj toto je proces, práca na sebe samej, práca na nových, lepších, funkčnejších návykoch. Je to o tom, ako začne pristupovať k sebe samému. Ak chceš, začni, teraz.


 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *