Zmena je život – časť piata

Návyk = sloboda

Návyk je správanie, ktoré sa opakuje dostatočne veľakrát na to, že sa stane automatickým. Vlastne pri každej novej situácii, v ktorej sa ocitneme, sa musí náš mozog rozhodnúť a vždy, keď čelíme nejakému problému opakovane tak sa jeho riešenie zautomatizuje. V podstate sú návyky spoľahlivých problémov, ktoré sa opakujú.

Príklad: Človek príde unavený z práce, vyvalí sa na gauč, zapne videohry a „vypína“. Za chvíľu mu je lepšie. Svoju únavu vyriešil tým, že „vypustil paru“ pri videohre. Iný človek by možno išiel behať, ďalší by si dal drink, išiel cvičiť… Čokoľvek, čo mu zabezpečí to, aby sa cítil dobre, aby vyriešil problém únavy z práce sa postupne zautomatizuje a stane sa návykom, lebo vie, že mu potom bude dobre.

Po vytvorení návyku mozgová aktivita klesne, pretože už nie je potrebné situáciu analyzovať a presne vieme čo máme robiť keď… Návyk sa vytvoril skúsenosťou.


Tým, že si vytvoríme návyk, akoby pomôžeme mysli riešiť „iné problémy“. Ak už niečo robíme automaticky, bez rozmýšlania, pretože vieme, že z toho máme úžitok, naša myseľ má priestor venovať sa iným činnostiam.

Návyky sú užitočné avšak niektorí pochybujú: ,,A nestane sa môj život po vytvorení návykov nudným? Nevytratí sa mi zo života spontánnosť pri toľkej rutine?“

Návyky a sloboda sa navzájom dopĺňajú. Práve takí ľudia, ktorý v živote postrádajú návyky, postrádajú aj slobodu. Veď predsa – bez dobrých finančných návykov budete asi častejšie bojovať o každé euro, ako niekto, kto si vytvoril návyk odkladať si 10% percent z každého príjmu. Bez návyku učiť sa, budete vždy zaostávať za ostatnými. Bez návyku cvičiť, bude pre Vás každý tréning utrpenie.

Pokiaľ musíte neustále riešiť otázky typu: Kedy pôjdem cvičiť? Kedy zaplatím účty? Kedy si nájdem čas meditovať? Ostane Vám menej času na slobodu. Zaužívanými návykmi si zabezpečíte to, že nemusíte riešiť základné veci, a môžte sa sústrediť na nové dobrodružstvá a vlastnú kreativitu.

Vybudujme si návyk TERAZ a robme viac toho čo chceme v budúcnosti.


 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *