Špaldový chlebík

Špalda je veľmi starý druh pšenice, ktorý sa pestoval už pred niekoľkými storočiami. Vďaka tvrdej šupke, v ktorej sú klíčky obalené, nie sú na pestovanie potrebné chemické postreky a takisto táto šupka má oproti obyčajnej pšenici väčšie množstvo nutričných hodnôt. Má vysoký podiel vlákniny takže je vhodná pri diéte ale aj pre diabetikov

Vitamín B3 znižuje hladinu cholesterolu a môže pomôcť proti vzniku aterosklerózy. Obsahuje draslík, fosfor, horčík, vápnik, zinok, meď, vitamín A, E aj vitamíny skupiny B. Má vysoký podiel bielkovín a takisto obsahuje zdravé tuky, a má nižší podiel jednoduchých cukrov ako obyčajná pšenica. Vyznačuje sa priaznivými účinkami na imunitu, psychiku a tiež pôsobí proti rakovine. Je vhodná pre ľudí s cukrovkou a znášajú ju aj niektorí ľudia s intoleranciou lepku. Jej vysoký obsah vlákniny pomôže pri črevných problémoch a je omnoho ľahšie stráviteľná ako iné obilniny.

Zdravý chlebík bez kvásku, veľmi jednoduchý a extrémne chutný!

Potrebujeme:

  • 450 g špaldovej hladkej múky
  • 2 celé grécke jogurty Milko
  • 220 g acidka
  • 1 ČL kryštáľového cukru
  • 1 ČL soli (môže byť trošku viac, ak máte radšej slané)
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • štipka kurkumy, len kvôli farbe
  • trochu rasce – ak chcete

Postup:

Zmiešame múku, cukor, soľ, sódu, kurkumu, rascu. V inej miske zmiešame jogurt a acidko a postupne ho prelievame do múkovej zmesi. Zmes jemne miešame vidličkou a nemiesime! Opatrne miešame vidličkou kým nevznikne masa podobná cestu. Nebude to úplne prepojené ale v rúre sa to všetko spojí. Preložíme masu do formy, ja používam silikónovú, posypeme vršok chlebu trochou múky a pečieme asi 50 minút v rúre vyhriatej okolo 190-200 stupňov. Po vybratí preložíme chlieb na mriežku a necháme vychladnúť. Aspoň trochu 🙂

 

Tip: po prvom rozkrojení ho len skúste pokvapkať olivovým alebo tekvicovým olejom a jedzte jedzte jedzte!

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *