Tvarohový dezert bez cukru

Dezert, raňajky, desiata, či olovrant… Je to jedno. Malý nízkokalorický zdravý „snack“, ktorý poteší Vás aj Vašu návštevu. Príprava trvá asi 15 minút + 2 hodinky v mrazničke.

Potrebujete:

130g celozrnných sušienok

4g kokosového oleja

90g hrudkovitého nízkotučného tvarohu

50g mäkkého nízkotučného tvarohu

na osladenie – stéviové kvapky (vanilkové), alebo med, ak ste viac na sladké

vanilkovú arómu alebo vanilkový lusk (nemusí byť)

Postup:

V mixéri rozdrvíte sušienky úplne na jemno, presypete do misky, pridáte 4g roztopeného kokosového oleja, premiešate a ak je treba, prilejete trošku vody – aby vznikla hmota ako cesto. Toto cesto natlačíte buď na malý plech alebo do mafinovej silikónovej formy (dobre sa to vyberá). Rovnomerne roztlačíte asi v hrúbke 1 cm. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov, na 5-6 minút. Vyberieme a necháme trošku vychladnúť.

Medzitým si spravíme plnku. Poriadne vymiešame tvarohy, kvapky aj vanilku. Ak ste použili, aj med. Po vymiešaní pridajte ešte pol lyžičky kokosového oleja – lepšie to stuhne. Keď máme plnku hotovú, natrieme ju na cesto rovnomerne. Počkáme kým bude spodok úplne vychladnutý a na 2-3 hodiny dáme koláče do mrazničky. Ak ich hneď nezjete, udržujte ich v chlade.

Tip:

Cesto môžte robiť z hocičoho. V sušienkach z obchodu obyčajne cukor býva, nedávame ich tam veľa, preto je to zanedbateľné. Ak však máte výhrady, ideálne je v mixéri rozdrviť ovsené vločky, orechy a datle. Podstatné je aby bolo cesto lepivé a nerozpadalo sa. Môžete tiež použiť pomarančovú šťavu.

Do plnky si môžte pridať napríklad strúhaný kokos, mak čo roztlačený banán. Pre tých, ktorý chcú docieliť viac bielkovín v tomto dezerte, pokojne do plnky primiešajte obľúbený proteín. Ak ale pripravujete dezert deťom, proteín vynechajte. Takisto do plnky môžte zamiešať orieškové maslo, alebo kakao – tieto ingrediencie som použila v zelenom (pistáciové) a hnedom (čokoládové)  variante.

Fantázii sa medze nekladú. Len pripomínam, že zdravé, nerovná sa nekalorické, preto opatrne a všetko s mierou.

Dobrú chuť!

Výživové hodnoty: Jeden malý koláčik obsahuje zhruba 120 kcal, 6g bielkovín, 25g sacharidov a 5g tukov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *