Zdravé čipsáky

Všetkým svojím klientom a klientom hovorím: ,,Zdravé, nerovná sa bezkalorické.“ Treba si uvedomiť, že aj keď je niečo, zdravé, plné živín a vitamínov, neznamená to, že toho môžme zjesť na kilá.

A to isté platí aj s týmito čipsákmi. Sú to čipsy z orieškov kešu. ORIEŠKOV kešu. Oriešok je tuk. Veľa orieškov je veľa tuku. Aj keď zdravého. Preto vám doporučujem jesť tieto čipsáky buď ako prílohu – dva, tri kúsky napríklad ku cottagge cheesu alebo tvarohu, alebo okej, pokojne ako čipsy ale pre veľa ľudí. Jednoducho! Ak zožerete celý plech samy, tak aj tak priberiete! Ale inak sú báječné…

Potrebujeme:

300g namočených kešu orechov (namočila som ich deň vopred, ale myslím, že hodinka bude stačiť)

svieža červená alebo žltá paprika (alebo obidve)

15g mletých ľanových semienok

koreniny podľa chuti – granulovaný cesnak, čierne mleté, oregano…

soľ

Postup:

Kešu oriešky zlejeme, preložíme do mixéru a rozsekáme na úplnú pastu. Ak vám to nepôjde, skúste pridať trošku vody. Po rozmixovaní si väčšiu časť pasty preložíme do misky. Ku zvyšku, čo ostal v mixéri, pridáme nakrájanú papriku, ľanové semienka, koreniny a soľ. Pomixujeme a potom preložíme k čistej paste. Obe pasty poriadne zmiešame. Pripravíme si plech a papier na pečenie. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov.

Cesto rovnomerne natrieme na plech (na pečiaci papier), asi v hrúbke 3-5 mm, proste na tenko a rovnomerne. Nožom si v ceste naznačíme čiary/tvary čipsákov. Dáme piecť asi na 20 minút, potom (ak máme k dispozícii) zapneme teplovzdušnú rúru a pečieme ešte 10-15 minút. Pokojne to vyberte, odlámte kúsky, čo sú spečené do chrumkava a ak chcete stredy, tie väčšinou bývajú vlhkejšie, dajte ešte na pár minút upiecť.

 

 

Výživové hodnoty:

1 väčší kúsok má asi 25 kcal, 1g B, 1,5g. S, 2,3g T

Celý plech, z 300g kešu a 15 ľanových semienok má asi 1742 kcal. Tak si to dvakrát rozmyslite.

 

 

Dobrú chuť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *