Zmena je život – časť prvá

Cieľ nie je cesta

Patríte medzi ľudí, ktorí si myslia, je potrebné si stanoviť konkrétny cieľ (schudnúť, zabehnúť maratón, byť bohatý, mať skvelé manželstvo…), na to, aby dosiahli to, po čom túžia?

To, po čom túžite Vás nedostane na vrchol. Nedostane Vás to k tomu aby ste schudli, alebo jedli zdravo. Dostane Vás tam systém, ktorým sa k cieľu dostávate. Dvaja ľudia si stanovia rovnaký cieľ: schudnúť 15 kilogramov. Prečo jeden je úspešný a druhý nie? Veď cieľ bol rovnaký. Možno mali obaja nejaký systém avšak rozdiel je v tom, že jeden z nich sa sústredil na TEN systém a druhý, sa sústredil na výsledok, na cieľ.

Dôležitý je systém, postup, jednotlivé kroky. Ciele slúžia na to, aby sme si určili smer a systémy nám pomáhajú dosahovať pokrok. Pokiaľ sa priveľmi zameriavate na svoje ciele a menej času venujete systému, stretnete sa s problémami:

  1. Dosiahnutie cieľa je len dočasný stav – dajme tomu, že máte za cieľ upratať si svoje zaneriadené auto. Po tom, ako nazbierate energiu to urobiť, sa Vám to konečne podarí. Na chvíľu. Tým, že ostane pri svojich neporiadnych návykoch, za nejaký čas sa bude celá situácia opakovať. Budete sa točiť v kruhu, lebo nikdy nezmeníte systém, ktorý stojí za Vaším cieľom.

  2. Obmedzovanie šťastia – ,,Keď schudnem desať kíl, budem šťastná a budem si užívať!“ Alebo: ,,Keď si kúpim nové auto, budem šťastný.“ Stále odkladáte svoje šťastie až kým sa nedostanete k cieľu. Okrem toho, sa dostávate do pasce, kedy buď dosiahnete cieľ a budete šťastní alebo nedosiahnete a budete zo seba sklamaní. Skúste sa tešiť z procesu a nie z výsledku. Systémom dosiahnete úspech, šťastie v rôznych podobách a nie iba v tej, ktorú ste si vysnívali.

  3. Cieľ nesúladí s dlhodobým pokrokom – Jojo efekt! Dosiahnutím cieľu, ste skončili svoju cestu. Schudla som desať kíl. A čo teraz? Zabehol som maratón. Čo teraz? Mnoho ľudí sa po dosiahnutí cieľu, vráti k starým návykom. Nesústreďme sa na jeden konkrétny úspech. Ide o proces neustáleho sa zlepšovania.

Zhrnieme to tak, že je dôležité zamieravať sa na svoj systém a nie na cieľ.

Systém sa skladá z návykov. Návyky nám pomáhajú aj škodia a preto je potrebné vedieť ich detaily. Návyk je maličká jednotka v živote, ktorá nás vedie k celkovému zlepšeniu alebo zhoršeniu. Je to pravidelná činnosť alebo zvyk, jednoduchá a ľahko splniteľná a vytvára SYSTÉM. Zmeňte svoje návyky a stanete sa lepšou verziou seba samých. Zmeníte svoj život.


 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *