Zachovajte pokoj! Vyzerá to komplikovane ale keď som to zvládla ja, v rámci čakania na upečenie karfiolu, tak to zvládne každý! Tieto tašťule, sú plnené špenátom, cuketou a parmezánom, lebo tak mi to napadlo, ale je jedno čo si dáte dovnútra, dokonca tam môžte dať sladkú plnku – také jabĺčka s orieškami a hrozienkami… Alebo mleté mäso, bryndzu… Čokoľvek. Malo by vyjsť desať taštičiek – desať porcií.
Potrebujeme:
Cesto:
- 160g celozrnnej špaldovej múky (dala som polohrubú)
- 1 vajce
- 2 PL olivového oleja (20g)
- soľ
- 0,5 ml vody
- 1 vajce na potretie
- cca 30g múky na pomúčenie dosky
Plnka:
- polovica cukety
- asi 50g listového špenátu
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 ČL bazalkového pesta
- 7g strúhaného parmezánu
Postup:
Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov. Všetky prísady na cesto (múku, vajce, olej, soľ a vodu) zmiešame a vymiesime rukou cestíčko. Ak sa vám bude zdať priveľmi tuhé, pridajte viac vody ale mne poldecko úplne stačilo. Vytvarujeme si guličku a necháme 10 minút odležať.
Plnku pripravíme tak, že si na panvici, na kvapôčke oliváča, osmahneme cuketu domäkka, pridáme cesnak, špenát a pesto a premiešame, kým špenát nesublimuje 🙂 Potom si zmes preložíme do misky a zmiešame s parmezánom.
Vrátime sa k cestu – na pomúčenej doske ho vyvaľkáme na cca 2-3 mm a pohárom vykrajujeme kruhy. Do týchto krúžkov lyžičkou naložíme plnku, potom kruh preložíme na polovicu a zlepíme, zatvoríme vidličkou. Preložíme na plech, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme cca 15 minút na 170 stupňoch.
1 porcia vyhádza zhruba na 130 kcal, 4B, 15S, 6T
Podávajte to buď ako prílohu k polievke (paradajkovej), grilovanému lososu, či len tak. Dobrú chuť.