Recept pre zaťatých vianočných dietárov ale aj pre všetkých, ktorí sa aspoň trošku zamýšľajú nad tým, čo dajú do úst a riadia sa pravidlom: ,,Jednou v puse, navždy v bocích!“ Skúšala som ho prvýkrát a na počudovanie som bola celkom príjemne prekvapená, že aspoň tento FIT recept nie je pohroma, čo skončí v koši.
Je to ďalšia verzia crinkles koláčikov, tentokrát s kakaom, keďže citrónové crinkles mi doma neprešli a jem si ich sama. Treba si uvedomiť, že daň za zdravé sladkosti je tá, že NIKDY nebudú chutiť ako s normálnym maslom a vanilkovým cukrom, na druhú stranu, riť vám z nich tiež bude rásť o hodne pomalšie. Ale samozrejme, že môžte všetky prísady použiť z „bežného“ súdka, ak chcete obyčajnú verziu.
Potrebujeme:
- 120g hladkej múky – použila som 70g mandľovej (čiže jemne pomleté mandle) a 50g kokosovej múky ale môžte použiť špaldovú, pohánkovú alebo obyčajnú – tým, že som použila vlastne orechy namiesto múky, stáva sa tento recept bezlepkovým
- 60g kakaa
- odmerka vanilkového proteínu (nemusí byť – dala som ho len tak z roztopaše)
- 1 ČL kypriaceho prášku
- štipka soli
- 100g brazového cukru (alebo kokosového, trstinového)
- 60g roztopeného kokosového oleja
- 2 vajcia
- škorica a práškový cukor na obalenie (práškový som dala obyčajný lebo sa mi nechcelo mlieť brezový ale dokopy to nebola ani lyžica, takže no stress)
Postup:
V jednej mise zmiešame múku, kakao, kypriaci prášok, proteín, ak ste dali a soľ. V druhej mise vymixujeme roztopený kokosový olej a cukor. Po jednom primixujeme vajcia. Do tejto zmesi zamiešame ručne, nie mixérom sypké prísady a vymiešame cesto, pokojne rukami. Vznikne tuhá hmota, ktorú zabalíme do fólie a dáme tak na 1-2 hodiny do chladničky.
Rúru predhrejeme na 170 stupňov. Z cesta si odždibujeme kúsky, z ktorých spravíme guličky a tie obalíme v cukre a škorici (zmiešali sme ich dokopy, vznikol nám škoricový práškový cukor). Guľky dáme piecť asi na 12-15 minút.
Tým, že som ich robila z „orechových“ múk, konzistencia je trošku suchšia, hustejšia ale príjemná, držia pokope a pekne idú dole krkom, ako po masle. Myslím si, že im neuškodí ani dlhší pobyt v rúre. Ak však použijete inú múku, pätnásť minút im bude až moc.
Dobrú chuť!