Asi pred troma mesiacmi som vymenila všetky sacharidy za strukoviny a riadim sa heslom: ,,Fazuľa je moja nová ryža!“ Okrem toho, že to malo veľký vplyv na úbytok váhy, sa aj cítim omnoho lepšie. Narozdiel napríklad od ryže, majú strukoviny veľmi veľa vlákniny, takže vás zasýtia, príjemný pomer bielkovín, čiže sa nemusíte napchávať mäsom, a nízky podiel sacharidov, respektíve majú omnnoho hodnotnejšie látky ako napríklad ryža alebo cestoviny. Na výber ich je milión druhov – ako šošovíc, tak fazúľ či cíceru. Konzerva – rýchla cesta alebo namočené noc vopred (vďaka namočeniu by ste nemali prdkať…). Najviac preferujem bielu malú fazuľu a šošovicu, lebo sú to rýchlovky a jednoducho mi chutia, ale je to naozaj jedno, aký druh si vyberiete – treba to skúšať, z niektorých druhov vás môže nafukovať, niektoré vám nemusia chutiť… Možností je naozaj veľa.
Keďže si takto fičím už nejaký ten piatok, chcela som to posunúť na iný level a vymyslela som takýto recept: zaváraná fazuľa v paradajkovej omáčke. Jasné, veď to sa bežne predáva v konzerve. Ale takúto cukrovú sračku s chemickou esenciou jesť určite nebudem. Moja sračička je úplne „bezpečná“, bez cukru, bez umelín, s láskou a výbornou chuťou! Absolútne nič som nevážila a všetko som tam pridávala o oka. Približne to však bolo nejako takto.
Potrebujeme:
- bielu malú fazuľu uvarenú do mäkka (celý sáčok)
- 1 konzervu celých lúpaných paradajok
- asi 500g čerstvých paradajok
- asi 8 červených paprík (kápií)
- 4 cibuľe
- 2 hlávky cesnaku
- červenú mletú papriku
- soľ
- korenie
- sušenú bazalku
- olivový olej
- čierne olivy bez kôstky
- kapari
- trošku červeného vína (nemusí byť)
- trošku kuracieho vývaru
Postup:
Fazuľa musí byť uvarená v slanej vode – namočím ju na noc, nech sa potom varí len nejakú hodinku.
Paradajky, papriku a cibuľu pokrájam na väčšie kusy, poukladám ich do plechu, posolím, pokorením, ochutím bazalkou a pokvapkám olivovým olejom. Cesnakové hlavy rozpolím a aj so šupkou ich položím na zeleninu v plechu. Všetko dám piecť asi na 200 stupňov, na takých 40 minút ale treba to kontrolovať, nech je to pekne do hneda.
Keď mám zeleninu fajnovo pripečenú, vyberiem ju z rúry. Cesnakové polovičky dám na dosku a zatlačím nane vareškou alebo nožom alebo ich proste vytlačím do hrnca, mali by ísť pekne von zo šupky. Potom pridám do hrnca aj zvyšnú zeleninu aj so šťavou. Chvíľku podusím a rozmixujem tyčovým mixérom. Sledujte hustotu – ak sa vám to zle mixuje, môžte pridať trošku vývaru ale nechceme to veľmi riedke. Ak máte radi kyslejšiu chuť, pridajte trošku červeného vína (ani nie deci). Po rozmixovaní nechajte trošku odpariť vodu a ochutnajte. Dochuťte si podľa seba – soľ, korenie, cesnak, vegeta (bez glutamátu, samozrejme). Trošku to povarte, nech sa spoja chute a medzi tým si nakrájajte čierne olivy na polovičky, alebo ich nechajte celé, ako chcete. Znova skontrolujte a ochutnajte omáčku a ak je všetko ok, šupnite tam fazuľu (bez vody), olivy, a kapari. Pomiešajta a ešte horúce naplňte do zaváraninových pohárov – vyjde mi z toho skoro 5 veľkých. Zavrite, otočte hore dnom a pripravte si rúru na 150 stupňov. Do vyššieho plechu nalejte vodu, poháre poukladajte tak aby sa nedotýkali (už hore viečkom) a zavárajte desať minút. Samozrejme, zavárať to môžte aj v hrnci, to už je jedno.
Túto fazuľu používam ako prílohu k mäsu, rybe alebo ku grilovanému tofu. Raz sa mi „podarila“ redšia verzia a tú si pridávam do rôznych polievok. Možností je naozaj veľa.
Dobrú chuť.