Výborné špaldové krekríky vhodné kedykoľvek počas dňa. K nátierkám, polievkám, ako desiata, či len tak na chuť. Jednoduché, zdravé, pre deti aj pre dospelákov! Môžte si ich obmieňať a ochucovať presne tak, ako máte radi.
Cviklové:
- 2 veľké cvikly uvarené (cca 200g)
- 230g špaldová celozrnná múka (použila som polohrubú)
- 30g maslo nakrájané na kocky
- 3 PL olivový olej
- 2-3 čl soli
- 100 ml voda
- slnečnicové semienka (hrsť)
Cviklu rozmixujeme na jemno, primiešame múku, maslo, olej, soľ a vymiesime. Pridáme semienka a nakoniec vodu. Vznikne nám lepivé cesto, ktoré dáme na hodinu do chladničky. Po hodine, ho prehodíme na plech s papierom na pečenie a prikryjeme ho ďalším kusom papiera, cez ktorý ho vyvaľkáme na tenko a narežeme na pásiky alebo štvorčeky. Pečieme na cca 180-200 stupňoch asi 30 minút ale sledujte si to a ak chcete chrumkavejšie, nechajte to dlhšie piecť.
Mrkvové:
- 1 veľká nastrúhaná mrkva
- 200g špaldová celozrnná múka
- 1 vajce
- 1/2 balíku prášku do pečiva
- 2 čl soľ
- 2 čl kurkuma
- 2 PL olivový olej
- 1 strúčik cesnaku
- olivy – ak chcete, my sme ich zavaľkali na koniec do cesta
- bylinky podľa chuti
Všetko spolu okrem oleja vymiesime. Olej pridáme na koniec. Cesto rozvaľkáme na plechu a narežeme ho na kúsky. Pečieme na 180-200 cca 40 minút.
Bylinkové:
- 200g špaldová celozrnná múka
- 5 PL olivový olej
- 300 ml voda
- soľ, korenie, bylinky
- slnečnicové, tekvicové semienka
Všetko spolu vymiešame. Ochutila som to drvenou rascou, granulovaným cesnakom, soľou, korením, oreganom a semienkami. Cesto bude riedke – rozotrite ho v tenkej vrstve na plech s papierom na pečenie a takisto naznačte nožom tvary aké chcete mať, bude sa vám to lepšie lámať. Pečte cca na 200 stupňoch, takých 20-30 minút.
Do každých si môžete pridať bylinky a prísady aké máte radi. Výborné je provensálske korenie, kapari alebo cherry paradajky. Ideálne prílohy sú rôzne tvarohové nátierky alebo cottagge cheese. Na druhý deň boli trošku mäkkšie a jedli sme ich namiesto pečiva k raňajkám.
Dobrú chuť!