Pohánkové mámení

Pohánka je môj obľúbený sacharid. Je pomerne nízkokalorická a má dosť veľa bielkovín. Okrem toho je naozaj veľmi zdravá. Obsahuje vysoké množstvo rutínu, ktorý priaznivo pôsobí na cievy a pomáha pri krvácaní ďasien, pri výskyte hemoroidov, lieči reumu, reguluje krvný obeh. Takisto je prevenciou kŕčových žíl a cievnych chorôb a samozrejme posilňuje imunitu. Obsahuje vápnik, fosfor, draslík, vitamín B, horčík, vitamín E a železo. Dá sa jesť na slano aj na sladko. Dnes píšem tú sladkú nôtu.

Pohánková „ceznoc“ kaša

Túto kašu si môžte pripraviť deň vopred, a ráno už len všetko zbácate dokopy.

Potrebujeme (na základ):

  • 150g pohánky nelúpanej
  • 50g vlašských orechov
  • menšie jablko (asi 100g)
  • 150 ml vody

Postup: Pohánku zalejeme vodou tak, aby bola celá namočená a necháme cez noc napučať. To isté spravíme s orechmi. Ráno si scedíme pohánku cez sitko a vložíme do veľkej misy. Orechy si tiež scedíme, vložíme do mixéra, pridáme pokrájané, obielené jablko, 150 ml vody a rozmixujeme na jemnú kašu. Trvá to asi 2 minútky. Potom zmiešame pohánku s kašou čo nám vznikla. Môžme to dochutiť medom alebo škoricou, poprípade pridať hrozienka, to už je na Vašej chuti a fantázii.

Keď je kaša hotová, môžme ju jesť len tak ale mne by tam chýbala bielkovinová zložka. V malom pohári je „detská verzia“. Dala som vrstvu pohánkovej kaše, potom vrstvu bieleho gréckeho jogurtu s medom, znova pohánku, mrazené horúce maliny, banán, jogurt zmiešaný s kakaom a na vrch dva kúsky vegánskej čokolády.

V ďalších pohároch bola znovu vrstvená pohánka, maliny, banán len s rozdielom, že namiesto jogurtu som to kombinovala s proteínovým pudingom značky Ehrmann. V „žltom“ je vanilkový puding, celé balenie (200g) a v hnedom je čokoládovo-kokosový, takisto 200g.

Je naozaj na vás ako si to nakombinujete, len som Vám chcela ukázať, že sa to naozaj dá zdravo, pekne a hlavne chutne. Pohánka je ošemetná na chuťové bunky a preto je dosť podstatné ako si ju pripravíte. Namočením cez noc máte zaručené, že ju nerozvaríte a zachováte výživné látky. U nás je to číslo jeden!

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *