Zmena je život – časť tretia

Identita – zmeň seba, zmeň všetko

Vaša identita je obyčajne odrazom Vášho správania. Činy odzrkadľujú to, za akého človeka sa považujete. Ak človek verí v určitý aspekt svojej osobnosti, je pravdepodobné, že sa bude správať v súlade s týmto aspektom. Príklad: Ak sa niekto identifikuje ako „volič“ je uňho väčšia šanca, že pôjde voliť ako u niekoho, kto sa nepovažuje za voliča. Rovnako je to aj s cvičením (a všetkým iným) – ak spravíte cvičenie súčasťou svojej osobnosti, nebudete sa musieť do cvičenia nútiť. Budete konať ako typ človeka, za ktorého sa považujete.

Má to však dve stránky. Ak zmena identity hrá vo Váš prospech, bude pre Vás silným motorom v zlepšovaní sa. Lenže ak ide proti Vám… Osvojenie si určitej identity dokáže ľahko ovplyvňovať schopnosť meniť sa. Jednoducho povedané, ak si niečo nestuále opakujete, stane sa to (Vašou) pravdou.

  • Nie som dobrý šofér.
  • Na šport som fakt drevo.
  • Stále meškám, to som celá ja.
  • Ranné vstávanie nie je pre mňa.
  • Ja nebudem štíhla, tučnotu máme v rodine.

A podobne. Jednoducho si poviete, že veď už som raz taký, a tým to hasne. Lenže čím hlbšie vo Vás takého myšlienky a vzorce sú, tým ťažšie sa menia. Dobré návyky majú zmysel, no ak sú „proti“ Vašej identite, neuskutočnia sa.


Určite príde deň, kedy si nájdete milión rôznych výhovoriek, prečo ten nový (dobrý) návyk neurobíte. Z dlhodobejšieho hľadiska ale návyky nedodržiavate preto, že nie sú v súlade s Vaším obrazom o sebe samom. To je dôvod, prečo sa na žiadnu verziu svojej identity netreba viazať. Ak chcete byť najlepšou verziou samých seba, musíte sa neustále zlepšovať, upravovať svoje presvedčenia a aktualizovať svoju identitu.

Ako môžme zvýrazniť nové aspekty svojej identity a zbaviť sa tých, ktoré nám bránia v pokroku?


Identita vychádza z návykov. Nikto sa nerodí s presvedčeniami. Získavame ich a formujú nás skúsenosti. Svoju identitu zosobňujeme svojimi návykmi.

Ak si každý deň píšete alebo kreslíte, zosobňujete identitu tvorivej osobnosti. Ak každý deň cvičíte, zosobnňujete si identitu športovo založenej osobnosti. Identitu posilňujete tým, že častejšie opakujete určité správanie. Návyky najviac formujú našu identitu.  Postupným budovaním návykov sa stávame samým sebou.

Malé návyky spôsobujú významné zmeny, lebo ponúkajú obraz o novej identite. Návyky sú cestou k zmene identity. Ak chcete zmeniť to, kým ste, zmeňte to, čo robíte:

  • vždy keď varíte, ste kuchár
  • vždy keď cvičíte, ste športovec
  • vždy, keď maľujete obraz, ste umelec

Každý návyk prináša výsledky a hlavne Vás vždy učí VERIŤ SAMÝM SEBE.


 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *