Zmena je život – časť druhá

Zmena návykov

Udržať si dobré návyky je ťažké. Narozdiel od tých zlých. To, že začnete čítať knihy, cvičiť, zdravo jesť sa spája s návalom prvotnej motivácie, no po pár dňoch zistíte, že je to otrava a tak od toho upustíte. Pri zlých návykoch ako je fajčenie, jedenie nezdravých jedál a podobne, máme zase pocit, že sa toho nedá zbaviť.

Zmena návyku sa zdá byť ťažká kvôli tomu, že sa pokúšame zmeniť nesprávnu vec. Predstavte si to v troch krokoch:

  1. sústredíte sa na zmenu výsledku: chudnutie, výhra v súťaži…
  2. sústredíte sa na postup: začnem behať, upracem si stôl, trénujem na gitare…
  3. zmena identity: mení sa Váš pohľad na svet, pohľad na seba, pohľad na iných, menia sa Vaše presvedčenia…

Výsledky sa týkajú toho, čo dostávate. Postupy sa týkajú toho, čo robíte. Identita sa týka toho, čo robíte. Zo všetkých týchto krokov máme úžitok. Problém nastáva pri SMERE našej zmeny.

Začnete svoje návyky meniť tak, že sa zamierate na to čo chcete dosiahnuť a to Vás privedie k návykom, ktoré sú zamerané na výsledok, takže sa znova zameriavame na cieľ, nie na postup.

Riešením by bolo vytvoriť si návyky, ktoré sa zameriavajú na identitu. Tak sa začneme sústrediť na to, KÝM sa chceme stať.


Dvaja ľudia sa snažia odolať cigarete. Ak ich niekto ponúkne, jeden povie:,,Nie, snažím sa prestať.“ (Stále verí, že je fačiar, ktorý sa snaží byť niekým iným.) Druhý človek povie:,, Nie, nefajčím.“ Je to jasné. Maličký rozdiel, ktorý ukazuje pokrok jeho identity.

,,Chcem byť štíhla“ – Výsledok. ,,Ak budem držať diétu, schudnem.“ – Postup. Sú určené cieľ a kroky ale žiadne presvedčenie, ktoré by ich k tomu motivovalo. Kým nezmeníme spôsob vnímania seba samých, naša stará identita bude podkopávať všetkú snahu. Návyky sa menia ťažko, pokiaľ nepohneme s naším presvedčením, na ktorom sa zakladajú. Môžme chcieť …čokoľvek… pokiaľ budeme jednať podľa našich starých, zaužívaných vzorcov, našich presvedčení, ktoré vychádzajú z našej starej identity. Môžme mať nový cieľ, nový postup ale musíme mať aj nové JA.

Je rozdiel byť človekom, ktorý niečo chce a človekom, ktorý niečím je.  Skutočná zmena správania je aj zmenou identity. Zmena návyku vydrží len vtedy, ak sa stane súčasťou identity. Zlepšenie je len dočasným stavom, pokiaľ sa nestane Vašou súčasťou.

  • cieľ nie je zabehnúť maratón ale byť bežcom
  • cieľ nie je schudnúť ale byť zdravým
  • cieľ nie je mať jachtu ale byť bohatým
  • cieľ nie hrať na gitare ale byť hudboníkom
  • cieľ nie je napísať knihu ale byť spisovateľom

Jednoducho: konajte ako typ človeka, za ktorého sa považujete.


 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *