Keď sa raz dostanete na váhu, ktorá Vám vyčarí úsmev na tvári, alebo Vás aspoň poteší, že je nižšia, jednoducho cítite sa lepšie, ste ľahší, silnejší a viac vydržíte, prichádza stav, ktorý volám “buď, alebo”. Buď si ju udržíte, v lepšom prípade, ju ešte znížite alebo, sa dostanete znovu na začiatok, lebo si poviete, že už viete ako, tak si môžte dovoliť.
Nehovorím, že si nemôžte dovoliť, skôr sa snažím poukázať na to, že ak ste k vysnívanej váhe prišli striktnou diétou, a nie flexibilným “z každého rožku trošku”, môže sa stať, že aj tie najmenšie detaily, ktoré si ani neuvedomíte, Vás dostanú späť na začiatok.
V diétnom režime, máte obmedzený istý druh potravín, vďaka čomu váha pôjde výrazne dolu, už len preto, že tento typ potravín vyradíte. Napríklad chlieb, tučné syry, tučné mliečne výrobky… Dostanete sa to kalorického deficitu. Lenže príde deň, kedy diétny režim skončí a vy zistíte, že už môžte znova normálne variť a stroskotáte na maličkostiach ako je smotanová omáčka či nastrúhaný syr na zapekanej cukete. ,,Veď som jedla iba cuketu…”
Flexibilný typ stravovania nie je diéta a práve preto sa takýto kix, inak známy aj ako jojo efekt, nestane. Pri flexibilnom stravovaní totiž jete všetko, pričom dbáte na pomer všetkých makronutrientov, čiže bielkovín, sacharidov aj tukov a zároveň na mnžstvo – energetický príjem (kalórie). Žiadna zložka nie je obmedzená, žiadna potravina nie je “zakázaná” pokiaľ si sledujete svoj denný kalorický príjem a výdaj. Pokiaľ je výdaj väčší ako príjem, ostávate v kalorickom deficite a chudnete.
Takže áno, pri takomto stravovaní si môžete dať napríklad aj smotanovú omáčku s nivou, ak poznáte jej zloženie, ak jej nezjete viac ako je treba, a ak sa patrične hýbete. Je to celé o rovnováhe.
Síce platí “z každého rožku trošku” neznamená to však, jesť každý deň sladkosti, či pizzu. Osemdesiat percent idete zdravou, vyváženou stravou a zvyšných dvadsať berte ako čerešničku na torte, ktorá nie je nutnosťou, môže byť však odmenou. Podstatou je, že telo nie v stave, kedy si niečo odopiera a tým pádom ani jojo efekt nemá odkiaľ prísť, lebo stále máte prehľad o tom, čo zjete, doprajete si keď máte potrebu a chuť a teda sa nestane, že sa prejete.
Diéta je obmedzovanie, kedy ste v určitom stave, ktorý raz skončí. Čaká sa na koniec, a potom čo? Väčšinou to končí spomínaným jojo efektom, pretože sa začnete klamať. V akej vrstve si natriete tú smotanovú nátierku na kaizerku? Koľko cukru si dáte do kávy? Veď med je zdravý, ten môžem. Mám na niečo chuť k telke, dám si mandle, tie sú zdravé. Zdravé nerovná sa bezkalorické. A takto krásne máme dve kilečká naspäť.
Práve preto, by som Vám chcela ukázať, že normálne variť sa dá aj zdravo. Chcem aby ste vymenili zbytočne kalorické prísady, za tie menej kalorické a zdravé a radšej si pochutnali na iných veciach. Predstavte si, že varíte perkelt na obed. Čím ho zahustíte? Moja starká robí zápražku a potom tam ešte naleje smotanu. Takých dvesto, tristo kalórií to hádam bude. A bum, zo zdravého (králičieho) perkeltu máme ťažký, obed. Skúste namiesto zápražky nastrúhať mrkvu alebo rozvariť zemiak. Namiesto kyslej smotany, použite nízkotučné acidko a halušky vymenťe za celozrnné cestoviny. No dobre, halušky sú nenahraditeľné… Každopádne, dajte si ich menej a zistíte, že Vám nie je ťažko, že to je aj tak chutné a hlavne, že ste ušetrili aspoň 300 kalórií.
Poďme na to (hovoríme o 100g výrobkov)
Zahusťovadlá:
- kyslá smotana 18% – 187 kcal, 2B, 4S, 18T
NAHRAĎ TO:
- acidko biele 1% tuku – 43 kcal, 4B, 5S, 1T
- acidko plnotučné 3,6% tuku – 64 kcal, 4B, 5S, 4T
- varené zemiaky – 132 kcal, 2B, 23S, 3T
Nátierky:
- smotanová nátierka Mana – 317 kcal, 3B, 7S, 31T
- lučina o 30% menej tuku – 191 kcal, 7B, 4S, 16T
- bánovecká nátierka – 310 kcal, 4B, 6S, 30T
- maslo – 774 kcal, 0,7B, 0,7S, 82T
NAHRAĎ TO:
- domáca tvarohová nátierka (Pilos tvaroho 0,5% tuku) so strúčikom cesnaku a štipkou soli – 89 kcal, 17B, 3S, 0,7T
- francúzska AlfaBio nátierka Lunter – 138 kcal, 7B, 8S, 10T
- bryndzová domáca nátierka (50g bryndza + 50g Pilos tvaroh 0,5% tuku) – 184 kcal, 17B, 2,5S, 11,5T
- domáca vajíčková (1 vajce na tvrdo + 5g dijonskej horčice + 30g tvaroh Pilos 0,5% tuku) =184 kcal, 19B, 2,4S, 12,4T
Pečenie/ Varenie
- raciol slnečnicový – 824 kcal, 92T
- kryštáľový cukor – 400 kcal, 100S
- múka pšeničná – 350 kcal, 11B, 73S, 2T
- krupica pšeničná – 350 kcal, 10B, 75S, 1T
- mlieko plnotučné – 64 kcal, 3B, 5S, 4T
- syr eidam 40% – 320 kcal, 28B, 1S, 22T
NAHRAĎ TO:
- olivový olej lisovaný za studena – 804 kcal, 91T
- kokosový cukor – 390 kcal, 2B, 97S, 2T (GI 35 – nízky)
- brezový cukor – 204 kcal, 100S (GI 7 – nízky)
- stévia – bezkalorické sladidlo
- med včelí – 333kcal, 82 S (nepasterizovaný GI 35, pasterizovaný 75)
- celozrnná ražná múka – 347 kcal, 11B, 72S, 2T
- celozrnná špaldová múka – 345 kcal, 17B, 64S, 2T
- amarantová múkra – 362 kcal, 16B, 58S, 2T
- maková múka – 303 kcal, 31B, 16S, 12T
- mandľová múka – 380 kcal, 58B, 7S, 12T
- špaldová krupica – 348 kcal, 13B, 71S, 3T
- mlieko z liekových orieškov BodyFuture – 48 kcal, 3S, 3T
- mlieko mandlové BodyFuture – 41 kcal, 1B, 3S, 3T
- leerdamer light life 17% tuku – 262 kcal, 29B, 16T
Večerné mlsání
- slovakia čips – 540 kcal, 6B, 49S, 35T
- arašidy lúpané pražené, solené – 629 kcal, 24B, 11S, 51T
- mandle v čokoláde – 562 kcal, 12B, 43S, 38T
NAHRAĎ TO:
- Cca 250g domáce pukance na lyžičke olivového oleja – 30 kcal, 2B, 19S, 5T
- mandle nelúpané – 575 kcal, 21B, 8S, 49T
- arašidy nesolené nepražené – 585, 24B, 14S, 50T
- jablko – 57 kcal, 13S
- kaleráb – 26 kcal, 9S
- mrkva – 35 kcal, 7S