Slovenské zdravie

Poklad, dar, šťastie, radosť… A milión iných názvov pre tieto poklady, ktoré sme dostali. Od koho? Od matky Zeme a otca Slnka. A brata dažďa a bratranca vetra, od sesterníc včiel a lienok. Od prírody.

Záhrada plná zdravia. Tak som rozmýšľala, že ako je to báječne vymyslené. Keď sme sa s tým(i) hore dohadovali, že kde budeme, mysleli na všetko. Aj na zdravie, ktoré nám visí pod nosom. Máme ho tu každý rok, len na krok. Prečo teda v ženských, komerčných mesačníkoch píšu ódu na bobule, ktoré rastú na úplne opačnom konci sveta? Minule som čítala, že vymysleli nové superextra antioxidačné bobule maquí, oproti ktorým sa bobule acai môžu schovať. Wtf? Ale ľudia to kúpia, lebo to znie lepšie, exoticky, luxusne. Isteže, verím tomu, že to je šupa, čo sa týka vitamínov. Nehovorím, že som si acai nikdy nekúpila. Vyskúšať treba. Akurát si myslím, že by sme nemali zabúdať na naše bobule, tie slovenské. Aj keď nemajú v názve písmeno q a ich názov neznie dosť exoticky. Aj tak sú to šupy! Na začiatok júla a prázdnin ako stvorené:

Ríbezle

Moje obľúbené, slenčné a šťavnaté, jemne kyslé, pripomínajúce prázdniny. Vlastne všetky tieto bobule mi pripomínajú prázdniny. Leto, Slnko, teplo, žiadne starosti, prejdeš sa záhradou, odtrhneš si zdravie, zapiješ to mliekom od susedinej kravy a zosereš sa pod čiernu zem. A môžeš pokračovať.

 

Ak chcete pokryť dennú dávku vitamínu C, stačí vám zjesť asi 40 bobuliek ríbezlí. Ale nepoznám nikoho, kto ríbezle je kvoli nejakej dennej dávke. Okrem céčka obsahuje ríbezľa karotény a tým pádom nám zabezpečí vitmín A, ktorý chráni našu imunitu ozviežuje organizmus (stimuluje bunky). Zdravé vlasy vďaka kyseline pantoténovej, pevné nervy vďaka niacínu. Draslík, množstvo vápnika, železo, horčík a mangán, to všetko nám zabezpečí absolútne zdravé telo (živiny, krvotvorba, posilnenie srdečnej funkcie, zlepšenie nálady a koncentrácie). Ak máš reflux či pálenie záhy (jedz horčicu), s ríbezlami to nepreháňaj. Ak si však v pohode, neobmedzuj sa a jedz túto zdravotnú bombu!

 

Egreše

Ďalší zázrak. Ak zrejú dlhšie, vzniká v nich viacej prospešných látok. Obsahujú kremík, ktorý odvádza ťažké kovy, a spevňuje väzivové tkanivo. Sú silno detoxikačné, prečisťujú nie len črevá ale sú aj močopudné. Spevňujú vlasy a podporujú ich rast. Vďaka vitamínu A chránia sliznice, vitamín B6 podporuje bielkovinový metabolizmus a činnosti srdca, nervov a svalov, samozrejme, céčko na imunitu nesme chýbať.  Ak sa vám tvoria pavučinky z kŕčových žíl, týždňová egrešová kúra spomalí ochabovanie cievneho systému.  V egrešoch sa neobmedzuj!

Maliny

Sladučké, mäkučké a ešte sa z nich aj chudne! No nekúp to! Teda neodtrhni! Teda odtrhni! Okrem toho, že urýchľujú metabolizmus a sú to tukožrúti. Obsahujú áčko, výborné na problémy s očami. V Číne ich používali pri šeroslepote a poruchách ostrosti zraku. Obsahujú veľa rutínu, takže keď Ti nešmakuje pohánka ale chceš si spevniť cievy v očiach za každú cenu, jedz maliny. Vitamínu C majú veľmi veľa takže o imunitu máme postarané. Takisto sa používajú proti silnému krvácaniu pri menštruácii a majú silné odvodňujúce účinky. Zjemňujú pleť, vlasom dodávajú lesk a objem a odstraňujú zápchu.

(Som nestihla odfocic. Pipco zlikviduval.)

Na dnes takto. Ako vidíte, príroda nám všetko dala. Samozrejme, nie každý má záhradu a plody. Preto treba využiť toto letné obdobie, kedy sú takýchto plodov plné trhoviská a nie je problém ich zohnať aj za dobrú cenu (aj keď na takýchto veciach sa podľa mňa nešetrí – ide predsa o zdravie).  Využime to naše, slovenské, máme to pod nosom. Indiáni majú acai, my máme ríbezle. Niečo na tom asi bude.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *