Zmena je život – časť desiata

Prostredie je dôležitejšie než motivácia

Návyky sa nám menia v závislosti na tom, v akom prostredí sa nachádzame. Keď ste v kostole, tak ste potichu. Na koncerte ste hluční. V tmavých uličkách ste ostražití…. Z toho vyplýva, že nás formuje okolitý svet. Určite ste si všimli, že keď nakupujete, tak si kúpite skôr produkty, čo máte pred očami ako tie, na spodných regáloch. Tam sa nachádzajú tie lacnejšie výrobky.

Mnoho rozhodnutí a činov ktoré počas dňa urobíme, nie je kvôli odhodlaniu ale skôr preto, že to je najočividnejšia možnosť. Preto je veľmi dôležité mať vo svojom prostredí čo najvhodnejšie a najproduktívnejšie podnety a menej tých zbytočných (napríklad misu so slanými orieškami na stole.)

Staňte sa tvorcom svojho prostredia a nebuďte jeho otrokom.


Už je jasné, že máme väčšiu tendenciu vnímať očividné podnety na to, aby sme začali konať. Priestor v ktorom žijeme nám umožňuje NEROBIŤ niektoré činnosti lebo pre ne chýba zjavný podnet, ktorý by ich aktivoval. Prečo by ste sa rozhodli čítať knihu, keď je odložená v polici. Radšej si pozriete telku, veď tá je na očiach.

Vytvorte si jasné, očividné podnety – položte si knihu na stôl, pri ktorom sa neustále pohybujete. Dajte si tenisky na behanie tak, aby ste o ne „zakopli“. Položte si fľašu s vodou pred seba, keď pracujete. Ovocie, ktoré v silnej premotivovanej chvíľke kúpite, odložte na vidieľné miesto, nie do spodnej poličky v chladničke, kde naň zabudnete.

Preorganizujte si prostredie tak, aby ste mohli byť čo najproduktívnejší a otvorení novým návykom a teda novým začiatkom. Musíte spraviť z podnetu súčasť života, súčasť prostredia.


Návyky, ktorých sa chcete zbaviť majú väčšinou viac podnetov. Fajčiarovi môže chuť na cigaretu spôsobiť stres, to že vidí fajčiť iného človeka, to že dokončil prácu a „odmení sa“, alebo že čaká. Viac stimulov k cigarete – väčšia šanca, že si ju dá. Presne tak to funguje aj s dobrým návykom – rozhoďte si počas dňa viacero rôznych podnetov, ktoré Vás stimulujú k činnosti. Ak to máte priamo podnosom, navyknete si jednoduchšie.


Skúste žiť menej vo svete, ktorý pre Vás vytvárajú druhí a formujte si vlastný svet, v ktorom budete vystavení pozitívnym podnetom, ktoré sú spúšťačmi správnych návykov, ktoré Vás dovedú k novým začiatkom. Buďte tvorca, nie spotrebiteľ.


 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *